Hátfájás esetén

Az itt található gyakorlatok sora az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján lettek kiválasztva. Bár hátfájás esetén megfelelő annak folyamatos mérséklésére és elmulasztására, de ezzel együtt alkalmas a testünk teljes izomzatának erősítésére, rugalmasan tartására. Illetve sikeres kiegészítése lehet edzés melletti nyújtásként való alkalmazása is. Ki kell emelnem, hogy a gyakorlatsor nem helyettesíti a háti panaszok szakorvosok általi vizsgálatát és kezelését.

Az egyes gyakorlatokat próbáljuk meg a lehető leg pontosabban végrehajtani. Ha erre nem vagyunk képesek, akkor sincs baj, de minden egyes nappal meg kell próbálni a helyes végrehajtáshoz közelebb kerülni.

Minden gyakorlatot 20 másodpercig folyamatosan végezzünk, amennyiben a gyakorlat közben izomzatunk lazul, kicsit engedjük magunkat lejjebb.

1. gyakorlat

A gyakorlat végrehajtásánál figyeljünk, hogy a csípőt a maximális magasságig toljuk fel és a gyakorlat végrehajtása közben ne engedjük lejjebb.

2. gyakorlat

Ennél a gyakorlatnál a hátunk egyenes, a keresztbe tett lábszár bokával fekszik fel a másik combunkon és a lábnak merőlegesnek kell lennie arra az irányra, amerre nézünk. A hátunk egyenes, a mellkasunkkal próbálunk közelíteni a keretbe tett lábszárunk felé.

A gyakorlatot mindkét irányba végre kell hajtani.

3. gyakorlat

A hátunkat próbáljuk tolni felfelé, hogy minél domborúbb legyen.

4. gyakorlat

Próbáljuk homorítani, tehát hasunkat leengedni a föld felé négykézláb helyzetben.

5. gyakorlat

Az előző gyakorlat helyzetéből tolom fel a térdeimet egészen a nyújtott helyzetig. Törekedjünk rá, hogy mindkét sarkunk közelítse meg a földet minél jobban, de lábfejeink maradjanak párhuzamosak.

6. gyakorlat

Ennél a gyakorlatnál megemelem a felsőtestem és a nyújtott lábaimat is, amennyire tudom. Fontos, hogy a fej nem néz felfelé, hogy a gerinc nyaki része is egyenes maradjon.

7. gyakorlat

A terpesz akkora, amekkorát csak meg bírok csinálni, az ellentétes oldali kezet teszem a lábfej vonalába. A másik kezet felfelé nyújtom, és utána is nézek.

Mindkét oldalra végrehajtom.

8. gyakorlat

Végrehajtásnál fontos, hogy a hajlított lábnál a térd a boka felett van és nem előrébb. A kezet mellé teszem le, a másik kéz a tarkón, feszített helyzetben van.

Mindkét oldalra végrehajtom.

9. gyakorlat

A terpesz széles, a térdeket a könyökömmel tolom szét, a fenék süllyeszt a talaj felé és a hát maradjon egyenes.

10. gyakorlat

A térdek párhuzamosak és a váll szélességénél nem állok szélesebben. Süllyesztek, közben a felfelé nyújtott karok felé nézek.

Jó tornázást és fájdalommentes éveket kívánok!