BBME Központi Terem - Harcművészet ( Ju jitsu, Judo, Iaido, Okinawa Kobudo, Chi ryu Aiki jitsu) - Ír Sztepp tánc tanfolyamok - Fitness - Zumba - Jóga

Single Blog Title

This is a single blog caption
17
szept

Hátfájás esetén

Ezt az oldalt azért hoztam létre, mert országunkban népbetegség a derék és hátfájás. Ez eredhet a mozgásszegény életmódból, vagy egy sérülésből, amit örökre érez az ember. Nekem sikerült túlerőltetnem a gerincemet egy túlzottan nagy súly emelésével, így örök életemre arra lettem kárhoztatva, hogy kemény tornával tartsam szinten. Az itt bemutatott gyakorlatsor 15 év gyűjtőmunkája, melyet most legalább 10 éve naponta alkalmazok is. Ez természetesen nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és felügyeletet, de én tünetmentesnek mondhatom magam, amióta elkezdtem használni. Köztudott, hogy egyes sérülések alkalmával az izom képes átvenni nagyon sok terhelést az ízületektől, ha megfelelően karbantartjuk őket. Ez történik itt is.

Ez azért érdekes, mert én 10 éves korom óta aktívan sportolok és jelenleg is azzal foglalkozom, hogy többféle harcművészetet oktatok kicsiknek és nagyoknak, ami fájó háttal nem lehetséges. Napi 4-5 óra aktív mozgást, erős terhelést kell bírnia a hátamnak és emellett gondoskodnom kell a rugalmasságom megőrzéséről is, mivel gyakorlunk dobásokat (néha 100 kg feletti emberen), de fel kell tudnom rúgni a fej magasságáig is.

Szeretném jelezni, hogy ezzel a gyakorlatsorral nem akarok más szakmájába beleszólni. Csak azért adom közre, mert nagyon sok embernek vannak fájdalmai. Halkan jegyzem meg, hogy akinek nincs, annak jó megelőzésképpen is, ahogy azt tanítványaim is gyakorolják.

Akkor kezdjük is………

Elöljáróban pár instrukció a gyakorlatok végrehajtásához:

  • A gyakorlatokat nem én találtam ki, csak egységbe rendeztem, otthon végezhető.
  • A bemutatott gyakorlatokat én ebben a sorrendben hajtom végre, hogy felváltva terheljem az egyes izomcsoportokat.
  • Az egyes gyakorlatok végrehajtása közben nincs mozgás, hajolgatás, csak megtartani kell a helyzetet. Természetesen, ha végrehajtás közben az izomzat kilazul, akkor lehet a végrehajtást fokozni.
  • Ha nem sikerül a gyakorlatot tökéletesen megcsinálni, az nem gond, a folyamatos gyakorlással egyre szebb lesz.
  • Ha az elején fájdalmat okoz a gyakorlatok végrehajtás, az természetes, hiszen olyan izomcsoportokat mozgat az ember, amit előtte nem nagyon és az esetleges rossz tartásból eredő gerinccsigolya elmozdulásoknak és izomgörcsöknek ki kell engednie, ami időbe telik.
  • A gyakorlatsort napi 1 alkalommal kell elvégezni.

Minden gyakorlatot először 20 másodpercig kell megtartani és pár hónapig tartó végrehajtás után lehet emelni 30, majd akár 40 másodpercig. Nekem a 30 mp. teljesen megfelelő, így a gyakorlatsor végrehajtása 7 percet vesz igénybe. Az egyes gyakorlatok között nem kell pihenőt tartani.

  1. gyakorlat

A képen jól látható a végrehajtás. Gyakori hiba, ha leengedjük a csípőt. Érdemes folyamatosan tolni felfelé. A karok támasszanak a talajon, sokat segít.

2. gyakorlat

Ennél nagyon fontos, hogy a lábszáram merőleges a mellkasomra, a hátamat igyekszem egyenesen tartani és a fenekem közelít a sarkamhoz, amennyire csak lehet.

3. gyakorlat

Mivel a hátam eléggé kötött, ezért nem látszik rendesen, hogy ez homorítás akar lenni.

4. gyakorlat

Ezt a cicahát pozíciót szinte nem lehet elrontani. Legyen annyira magas, amennyire csak lehetséges.

5. gyakorlat

Ezt a kobra pózt úgy kell végrehajtani, hogy a karok legyenek minél jobban nyújtva, a nyak ne essen be a vállak közé, de a csípőt maradjon a talajon, amennyire lehetséges.

6. gyakorlat

Itt a lábakat nyújtva kell tartani és törekedni kell a teli talpon állásra.

7. gyakorlat

A kezek és a lábak egyaránt a levegőben vannak, de a fej mindenképpen nézzen a talaj felé, hogy a gerinc egyenes maradjon.

8-9. gyakorlat (minkét irányba végrehajtva)

A lábak legyenek nyújtva, a keresztbe elforgatott felsőtest és a kar támaszkodjon az ellentétes lábfej elé. A másik kar felnyújtva és a fej utána néz a karnak.

10-11. gyakorlat (Mindkét irányba végrehajtva)

A terpesz akkor legyen, hogy a hajlított lábnál a térd a boka fölött helyezkedjen el. A másik láb nyújtva, a lábfej a előre fordul. A hajlított láb felőli kar letámaszt a láb előtt, a másik kar a tarkón támaszkodik és a könyök hátra van feszítve. A felsőtest próbál előre nézni.

12. gyakorlat

Ennél az állásnál a könyökök nem támaszkodnak a combon, hanem megpróbálják széttolni a térdeket. Közben a fenék folyamatosan süllyeszt és próbálom a hátat egyenesen tartani. (több, kevesebb sikerrel)

13. gyakorlat

A térdek párhuzamosak, a kár nyújtva van felfelé és a fej is a kar irányában néz, miközben próbálok süllyeszteni.

Ezek után bárkit szívesen látok az edzéseken is. Mint példámból látható, a hátfájás sem érv a mozgás kerülésére.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...